Lördag

Varje vecka anordnar skolan flera olika aktiviteter utflykter. I lördags bar det av till Carcassonne. Staden där bland annat filmen Robin Hood spelats in. Vädret var inte strålande, men vad gjorde väl det?
Vi fick en guidad tur i staden, till kyrkan och sedan till borgen. Som vanligt var allt på franska, så jag är inte helt säker på att jag förstått allting rätt.
Under dagen fick vi Carcassonnes historia berättad för oss. Kungar, belägringar och krig. Hur man eftersom försökte göra staden mer och mer ointaglig. Till exempel byggde de en till mur runt staden. Om man tar en promenad mellan murarna får man gå en sträcka på fem kilometer för att ta sig runt.
.
Vår guide berättade en legend om hur staden fått sitt namn. Staden var omringad. Belägringen hade pågått i flera dagar. På båda sidorna av muren började det bli ont om mat. Soldaterna blev tröttare och tröttare. I staden bodde det en änka, Dame Carcas. Enligt henne kunde de endast vinna med hjälp av list. Så under natten lät hon kasta ut en välgödd gris över murarna. När befälhavarna vaknade på morgonen och fick  syn på den tjocka, bortkastade grisen tänkte de att staden måste ha ett stort förråd och att deras armé skulle svälta först. Så de gav upp och drog vidare. För att fira segern lät Dame Carcas ringa i stadsklockorna. "Sonner" är franska och betyder ringer. Därav Carcassonne.
.
Mitt på dagen gjorde vi en matpaus. Självklart valde jag områdets specialitet. Tre sorters kött, anka, kyckling och gris med nån form av böngryta. Det serverades i en djuptallrik. Det finns inte ord för att beskriva hur det såg ut. Mina kompisar tittade misstänkt på min tallrik, lyckliga över att de valt något annat. Men det luktade gott i alla fall. Så jag vågade smaka. Och det var faktiskt riktigt gott.
Efter lunchen fick vi gå in i katedralen S:t Nazarie. Otroligt vacker kyrka. Majestätisk. Tänk om man hade sådana fönster hemma!
Därefter fick vi gå in i slottet...
Hemma i Montpellier hade regnet fallit under dagen. Vilket gjorde att staden glänste lite extra på kvällen när lamporna tändes.
På kvällen gick vi till en reggaeklubb. Det var svårt att höra vad någon sa i den höga musiken, så vi dansade mest.
Trött men glad åkte jag hem med tramen som numera fungerar.

Kommentarer
Postat av: mamma

Carcassonne verkar riktigt spännande med sina medeltida ringmurar! Fina bilder, gillar särskilt den sista med regnblänk och kvällsbelysning.

2010-03-22 @ 08:04:55
URL: http://alidberget.blogspot.com/
Postat av: mamma

Duktigt att våga testa "cassoulet" till lunch, en typ av böngryta med olika sorters kött som är speciell för södra Frankrike. (Rätten ser inte kul ut)!Det finns konserver att köpa, vad jag minns, med "Cassoulet", men en hemlagad gryta blir godare. (Det vore nåt för Sara att prova, läste i hennes blogg att ett gammalt nyårslöfte var att testa nya maträtter)

2010-03-22 @ 08:13:33
Postat av: Sara

Hua Gertrud! Det låter läskigt! Dessutom är löftet gammalt och numera är det cykling som gäller. En sak i taget... :-|



Ser fint och häftigt ut där. Snygga fönster! Skönt att tramen fungerar... :-)

2010-03-22 @ 08:26:02
URL: http://smuppra.blogg.se/
Postat av: Mormor

Mycket trevligt att läsa din blogg. Och så får ju

även vi lite fransk historia på köpet. Lycka till

med dina studier.

2010-03-22 @ 19:46:57
Postat av: kusin sara

jag som trodde att det nästan alldrig regnade i frankrike, men jag hade väll fel :p

bygga en mur runt en mur?!vad skulle det var nödvändigt för?

har du verkligen ätit den där maträtten cassoulet(det låter inte så gott)?

2010-03-23 @ 18:35:41
Postat av: Ingrid

Tydligen. Men det var faktiskt rätt mysigt med lite regn. Jorå, och det var faktiskt gott. Speciellt, men gott.

2010-03-24 @ 21:30:01
URL: http://fjantenifrankrike.blogg.se/
Postat av: kusin sara

va?! jag skulle i alla fall nog inte tyckt att det var gott jag gillar inte bönor BLÄ!!:b

2010-03-27 @ 10:54:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0